Hitta rätt ljuskälla för dina lampor

Under vintern är extra belysning viktigt. Det blir mörkt tidigare och med dagens energipriser behöver de allra flesta se över elförbrukningen. Många moderna lampor kan ta olika ljuskällor som finns att handla här. Tidigare var det inte möjligt att dimma LED-ljus, men många tillverkare erbjuder nu även sådana.

Vad betyder MAX 40 W?

Det betyder att lampan är godkänd för ljuskällor som förbrukar maximalt 40 watt. Det har alltså inget att göra med mängden ljus eller färgen på ljuset. Däremot är det viktigt att aldrig använda ljuskällor som drar mer än det lampan är godkänd för, eftersom det kan leda till brandfara.

Snygga ljuskällor behöver inga skärmar

Nu för tiden kan du dessutom köpa en ljuskälla som ser bra ut på egen hand. Tidigare behövde du ha en snygg plafond eller lampskärm, men det är inte nödvändigt längre. Filament-LED till exempel, sprider en liten mängd ljus och ofta är ljuskällan ett litet konstverk i sig självt.

Du kan köpa belysning i form av stora mörka klot, som det ser ut att ringla en orm i, eller varför inte fantisera dig in i en bordslampa som påminner om en eldslåga och ser ut att innehålla flera blixtar.